Aku Sayang Kamoo!!

Wednesday, 9 January 2013

Senarai Orang Terkaya Di Malaysia 2012 (1-10)

As Salam...

Bila dengar je 'kaya'..semua orang inginkan, sape tak nak kaya wey...seronok tgk orang kaya2 nie..duit billion2...bukan mcm aku..ujung bulan dah nyawa2 ikan...tp yang penting bersyukur la dengan rezeki yang kita terima,senarai orang terkaya malaysia 2012 telah dikeluarkan...jom ler kita cuci mata tgk angka duit diaorang..pastu berangan skit2...



Tan Sri Robert Kuok Hock Nien
 Tan Sri Robert Kuok Hock Nien

Aset : RM50/04billion
Business : Kerry Group / Kuok Group
2.
Tan Sri T Ananda Krishnan
Tan Sri Ananda Krihsnan

Aset : RM47.78billion
Business : Astro, MAxis, Usaha Tegas Sdn Bhd
3.
Tan Sri Teh Hong Piow
 Tan Sri Teh Hong Piow

Aset: RM 12.776 Billion
Business : Public Bank

4.
Tan Sri Lee Shin Cheng
Tan Sri Lee Sin Chen

Aset : RM12.74billion
Business : IOI Group


5.
Tan Sri Lim Kok Thye

Aset :RM10.9 Billion
Busines : Genting Group


6.
Tan Sri Quek Leng Chan
Tan Sri Quek Leng Chan

Aset : RM10.725 billion
Business : Hong Leong Bank


7.
Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

Aset: RM8.84 Billion
Business: Albukhary Foundation


8.
Puan Sri Lee Kim Hua
Puan Sri Lim Kim Hua

Aset : RM7.429billion
Business : Genting Group


9.
Tan Sri Datuk Sir Tiong Hiew King
Tan Sri Datuk Sir Tiong Hiew King

Aset: RM 4.772 Billion
Business: Rimbunan Hijau Group


10.
Tan Sri Dato' Vincent Tan
Tan Sri Dato’ Vincent Tan

Aset: RM 2.434 Billion
Business: Berjaya Group


Source : Forbes, Wikipedia

11.
Puan Norhayati Mohd Ali

Aset: RM 10.50 sen (bila ujung bulan..huhuhu)
Business: Keje Gomen jer..



Tapi pelik kan...mana pegi orang melayu kita? Sorang jer kalau tgk dalam list tu...;-(...

25 comments:

Mrs Velentine said...

hahaha..no.11 tue amin...semua chinese..tp yg no.7 jer melayu

mekjangok said...

Mrs Velentine: hehehe...ntah la,kemana melayu ilang di dunia nie..riso den..

Hanida Moss said...

HAHAHAHAH yg last sekali kelakar la kak :p

mekjangok said...

Hanida Moss: itu org paling kaya skali...sampai x leh masuk senarai dah...hahahaha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, yang bawah sekali tu comel je. tak kaya harta takpe, kaya dengan ilmu :)

Ratu Hatiku said...

hahahaha..... lawak la yg last skali tu...tp bila la agknya kita blh jd mcm dorang kan :D

Cik Muda said...

ada je org melayu tu.. tapi tak expose sbb takot kene kejar ngn LHDN...kekekekek~

mekjangok said...

Sheila Salim:wasalam....hikhikhikhik...

mekjangok said...

Ratu Hatiku: masih lg dok berangan bila nak jdk mcm tuh...huhuhu..dlm mimpi buleh kot

mekjangok said...

cik muda: betoi la cik muda...org melayu nie ramai yg kaya..takut nak declare jer...takut kena bayar zakat...kena kejar lhdn..huhuhuhu

Aqu Mad said...

haha, 10.50 jer tinggal , hehe

LELA LIKE LELE said...

yang bawah adalah yang terkaya, habisnya masih muda masih sehat

mekjangok said...

Aqu Mad: itu pun ade ko...kalau langsung x de...mahu otomatik close akaun...hehehehe

Hatimi Tahirruddin said...

bukan takde melayu yg lebih kaya dari top 10 ni rasanya....tapi takleh letak dalam list...kontroversi nanti...hehehe

yg last tu nanti insyaallah akan masuk dalam carta top10....:)

Errah said...

xpela xkaya pun janji hidup cukup makan pakai kan.itu lebih berharga.byk duit kuar pun banyak

Nurul Aini said...

hehe..semua orang cina..seorang je india..yang satu lagi tu..hehe..kelakar lah.

CikLily Putih said...

bos kita pun ade gak ek

Fyda Adenan said...

Kite ok la kaya ngan ikan-ikan...kayo juga tu....heheheh sempoi bi lip wanks yang ke 11.... :)

Suhami Ahmad said...

homaigotsss...yang last tu atok tak tahan nak golak...

Salmiah said...

yg no.11 tu... aamiinnnn....
jalan-jalan dari blog mak dara.
http://armifdesign.blogspot.com

Nor Salmi said...

Adalah hikmahnya hanya seorang tu je Melayu yg terkaya.. Yang paling bawah tu mungkin tak kaya tapi berpeluang melahirkan orang kaya...

Nor Salmi said...

Adalah hikmahnya hanya seorang tu je Melayu yg terkaya.. Yang paling bawah tu mungkin tak kaya tapi berpeluang melahirkan orang kaya...

Nor Salmi said...

Walaupun tak kaya, yang paling bawah tu berpeluang lahirkan orang kaya..

Maria Menado~ said...

yg last tu plg comel~~~

hehehe...

Anonymous said...

wakaka kak yati...