Aku Sayang Kamoo!!

Thursday, 19 January 2012

Kisah Anak-Anak Ku..

Assalamualaikum & monink uolss...pagi nie aku lewat lagi dtg opis..biasanya kalau rempit, antor si azim gi sekolah, pastu si arman gi umah pengasuh..sampai opis dlm 7.30 gitu la..walaupun aku masuk kul 8, tp bila sampai opis kul 7.50 tu aku rasa dah lewat sgt tu..kesian kat suami aku..dia pun masuk kul 8 gak..

Dah berapa hari aku tak merempit, asyik naik kete jer...bila naik kete tahu jer la..jln kat kl nie..jam memanjang..tension aku! walaupun bukan aku yg drive..pagi lagi si azim dah buat hal..biasanya kalau naik moto aku akan antor si aman tu dulu..pastu baru antor azim gi sekolah..tp naik kete tak buless la buat mcm tu..jalan kat flat itu one way, so kena pusing jauh la..terpaksa la antor si azim nie dulu..biasa la..dia soh jugak aku antor adik nya dulu..pastu pusing lagi baru antor dia...cantik muka dia..pastu buat muka merajuk! skit2 merajuk!..laki aku nie mmg suka melayan..so dia soh aku antor kan aman bior dia handle si azim nie...takpe la, dah parking sume2..aku soh si aman nie pakai kasut..dia tak nak ko! dia soh aku dukung..aduss..dah la umah pengasuh tu tingkat 3, dukung la dia yg berat 11 kg lebih tu..penat wey..hari2 mcm tu la, buless bilang brape kali jer dia nak pakai kasut tuh..betul2 mendera aku nie..hari2 aku mcm tuh la..berpeluh2..naik tangga turun tangga, panjat moto lak gi skolah..antor sampai dlm kelas..kekadang cepat2 lari..kot2 nanti cikgu ajak bersembang lagi..alaa..gosip2 skit..itu biasa tu..

Biasanya pagi aku antor budak2 tuh..petang turn laki aku lak naik tangga amik derang, hehehehe...kalau pagi petang aku memanjat jer..memang makin kecik la aku..kat opis pun panjat tangga..mujur kat umah ade lift..hehehe..Bila fikir balik inilah pengorbanan seorang ibu...tak terfikir aku akan buat semua nie..mujur la dapat suami yang rajin membantu...

Kang balik nak melipat baju yang dah berminggu tak berlipat..sejak 2 menjak ni aku kurang sihat skit, alahan ko..rezeki untuk anak ke-3, doakan agar kali nie aku dapat anak pompuan lak...teringin sgt nak anak pompuan, kekadang tu beli baju kat arman pun pompuan punyer, tgk mcm lelaki..tp bila pakai cam baju pompuan...hahahaha...




Kalau korang tgk kan..muka aman nie cam pompuan skit..masa ngandung tu aku memang nak anak pompuan, tp bila gi scan doktor ckp lelaki lagi..takper la..redha jer...suara si aman nie nyaring skit..cam pompuan...pengasuh yg jaga anak aku nie suka ngajuk ckp dia...paling nakal kalau nak bandingkan dengan si azim..keje dia asyik melalak jer..masa nak bersalinkan dia memang mudah..aku tak sedar dah bukak 5 cm..asalnya aku deman jer..pergi klinik nak cek coz rasa mcm tak bergerak dlm perut..tp doktor syorkan aku pegi hospital terus..mujur la waktu tu pas keje dah..aku terus gi HKL..biasa la doktor tanya...ade petanda tak..keluar darah ker..apa ker..aku ckp ler takder lak..tp doktor tak puas hati sebelom balik dia nak cek bukaan dulu..tak sedar dah bukak 5cm ko..tp aku tak rasa kontraksi pun..seyes ko..nurse kat situ terus tolak aku kat wad bersalin..kalau ikutkan due aman ni awal 2 minggu..laki aku kalut la, dgn si azim kat dlm kete lg..mana nak teman aku lagi...tp mmg tak sempat la teman aku..15 minit aku dlm wad bersalin..aku dah beranak...mudah sgt...diam tak diam 1.7.2012 nie genap la dia 3 tahun...




Sama la jugak ngan dengan azim nie...tak payah kerenah,suka merajuk..seorang abg yg cool..byk mengalah dengan adiknya..dia cukup risau kalau aku marah dia..siap salam mintak maaf and ckp 'mama ajim mintak maaf, ajim janji tak buat lagi' sayu hati aku bila dengarnya..tapi korang tak yah la caya tak buat lagi, dia tgk aku dah okey..dia buatnya lagi...itu la budak2 namanya...tak payah nak pukul2..marah mulut pun dia boleh risau dan tersentuh..gambar nie tahun lepas..masa baru 4 tahun, masuk sekolah lak pertengahan tahun..ujung tahun cikgu ckp dah buless konvo...hahaha..4.2.2012 nie genap la dia 5 tahun..dah besar kan? masa bersalinkan dia..situasi pun sama mcm aman..dipermudahkan segalanya..mengandungkan 2 hero nie pun tak banyak masalah...takde la sampai melepek..muntah2 tu biasa la...

Yang ke-3 pun takde la teruk sgt..biasanya 2-3 bulan tu memamg time alah la tu, morning sickness bagai..tp kali nie takde la pulak..makan selera jer..walaupun tekak tak berapa nak terima...tp apa yg ade depan mata tu..selera jer..hehehehe..due aku 26/8/2012..time raya tuh..itu yg tak brape nak best tuh..org makan sedap2 aku tgh pantang..pantang segala2 lemang, ketupat, rendang bagai...harap untuk anak yg ke-3 nie, aku doakan agar tuhan bagi la kemudahan seperti anak2 yang sebelum nie...amin..



8 comments:

Pen Biru said...

takpela cmne pun..itu amanah..ada yg bepuluh tahun kawin xde anak..

mekjangok said...

pen biru: betul tu...amanah dr allah kena jaga sebetul betulnya..penat skit takpe la..tapi bahagia..

Rizawati Abd Rahman said...

vavavaaaa!! taniah weii... moga2 pompuan la plak lps nih.. :)

mekjangok said...

RIZAWATI:doakan aku dapat anak pompuan yer...debor2 nih..hehehe

Ayyan said...

astaghfirullahalazim~~~~~~~~~~

kak yatiiiiii!!!! napa tak habaQ awai2??? tu lah... ritu saya tanya... kak yatie kata tak... ish!!! kalau lah saya TER-baca post nih awal kemaren... kalau lah saya tahu.. tak tergamak saya biar kak yati bawa menede berat tuu... dah la kena naik turun tangga...
kak yatii jan fhiffuuu!!.. haa... instinct saya kuat!!.. O.O *tunjuk muke siyes*

v____v

Rizawati Abd Rahman said...

ekeekek... ko nk sgt ye. insyaAllah, ade rejeki ko, dpt le tuh.

Nafisya Ismail said...

hehe.. comel jer

mekjangok said...

ayyan: hikhikhik...malu la...bukan anak first...dah tigo..