Aku Sayang Kamoo!!

Tuesday, 17 January 2012

Kaedah Mengejutkan Anak Dari Tidur..


 • Ibu-Ibu, bapa-bapa serta saudara-saudari seislamku,

  Ingatlah,
  Setiap Insan pasti mahu memulakan harinya dengan ceria dan bersemangat. Jika bangun pagi sudah dimulai dengan perkara kurang baik, ditakuti ia akan merosakkan mood sepanjang hari.

  Sebelum tidur, pasti kebanyakan individu menyimpan cita-cita untuk masa depan, mengenangkan peristiwa lalu serta memikirkan perkara yang akan dilakukan pada keesokkan harinya.

  Ingatlah wahai saudara-saudariku…
  Cuba kita ingat dan kenang kembali bagaimana ibu mengejutkan kita bangun pagi setiap hari untuk ke sekolah serta hari-hari cuti. Namun apabila besar dan mula ke sekolah menengah kita sudah pandai mengunci jam sendiri untuk bangun pagi ke sekolah dan sebagainya.

  Sedang kita lena enak dibuai mimpi, tiba-tiba kita dikejutkan dengan kasar atau perkataan yang menyakitkan telinga yang mendengar serta menyakitkan hati, sudah pasti hati berasa sangat marah. Apabila sudah dewasa dan berkeluarga, bagaimana pula kita mengejutkan anak-anak bangun dari tidur..?

  Kadang-kala ibu berasa letih dan marah apabila anak yang dikejut berkali-kali tidak juga bangun dari tidurnya. Sudah digerakkan supaya bangun, tetapi masih juga mengalihkan tubuhnya ke posisi lain untuk menyambung tidurnya. Apabila dikejutkan sekali lagi, ia mendengus kerana marah diganggu.

  Ibu dan bapa yang dirahmati Allah sekalian…,

  Kejutlah anak kita dengan penuh kasih-sayang, bukan menjerit dan menggegarkan tubuh si anak dengan kasar.Ini akan membuatkan si anak bertambah malas untuk bangun daripada tidur akibat sikap ibu yang suka menjerit atau menggunakan kekerasan semasa mengejut si anak.

  Biasanya kita menyuruh si anak segera bangun daripada tidur, sedangkan ada masanya anak mahu bermalas-malasan seketika sebelum bangun daripada tidur.

  Sesungguhnya,kata-kata yang baik akan membuat si anak berasa bersemangat untuk bangun daripada tidur.

  Jika si anak jenis yang liat bangun tidur, maka usahakanlah membelainya dengan kata-kata lembut dan mengusapnya. Dia akan merasa bahagia dan tahu dirinya disayangi .

  Saudara-saudari yang dirahmati Allah,

  Ingat..!
  jangan lupa baca doa bangun daripada tidur.

  Jika tidak berjaya mengejutkan anak dengan belaian dan kata-kata lembut, cubalah gerakkan tangan dan kakinya seolah-olah sedang bersenam. Anak yang masih mengantuk juga akan cepat tersedar apabila ibu atau bapa mengejutkannya dengan cara membuat kelakar atau bergurau. Ketika masih mengantuk,dia mungkin akan ketawa apabila mendengar gurauan ibu bapanya , dan akan memulakan paginya dengan perasaan ceria dan bahagia.

  Sebaliknya ,cara kekerasan seperti meleteri,merentap kain selimut dan menarik telinga si anak untuk mengejutkannya daripada tidur, hanya akan menyebabkan si anak merasa malas dan tertekan bangun daripada tidur.

  Tidak kira samada anak tidur pada waktu pagi, tengahari atau malam, seharusnya ibu dan bapa menggunakan pendekatan baik untuk mengejutkan anak. Perkataan kasar atau kesat akan menyebabkan anak merasa jauh hatinya.

  Jika cara kekerasan di gunakan dalam mengejutkan anak daripada tidur, bimbang ia akan merosakkan personaliti si anak. Emosi anak juga akan terganggu dan tidak menentu serta merasakan suatu seksaan untuk bangun daripada tidur setiap hari.

  Tidak dinafikan, ada si anak yang mempunyai tabiat bangun pagi dengan merengek atau sering saja buat hal, Namun seharusnya kasih sayang dimanfaatkan bagi memujuk si kecil bangun daripada tidur.

  p/s : sama2 kite praktik kan...10 comments:

faizulosman said...

dulu mak saya kejut lemah lembut... tp, bila mak kejut lemah lembut makin sy nyenyak nk tdo... bila mak kejut berkali2 tak bangun, mak terus marah... pas tu sy terus bgun pegi bilik air... bila di bilim air mak terus membebel... hahaha...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/01/fahamilah-dia.html

mekjangok said...

faizulosman: sama ler kita..kalau pepagi tak kena marah..mmg tak bangun..

Pen Biru said...

mujur sibulat sy tak susah nak kejut..kdg2 dia bangun awal dr sy..hehe

mekjangok said...

pen biru: saya terbalik lak..si abg senang bgn...si adik kemain payah lg...kekadang tu naik motor masih lg tido..adoyai!

▪imie fatima▪ said...

yup.nice info.tq for sharing.kena lembut2 kejut deyall baru emosi stabil..

Suhami Ahmad said...

atok takdop anak lagi...hihuuuuu

mekjangok said...

imie: betul tu imie..pepagi tak leh marah2, tp anak aku lagi dibelainya,bisik2 kat telinga lagi dia tdo..aduss!!

mekjangok said...

atok:takpe tok..mana tahu satu hari dah kawin,ade anak..leh pakai kaedah nie..hikhikhik

Ayyan said...

patotla mud tak baek ari2... mak kite sukee ugut... kitee tak sukee... v___v

mekjangok said...

ayyan:hahahahha...dia ugut ape kat ko?